Memur, Memurlar, Öğretmen, 4/C, 4/B, Sözleşmeli Personel, Sağlık Personeli, Askeri Personel, Emniyet Teşkilatı ile ilgili haberler, kpss yerleştirme ve sonuçları, memur alım ilanları.

Kırşehir’de Okul Kıyafetleri El Yakıyor 2023

2023-2024 eğitim-öğretim yılının yaklaşmasıyla birlikte tüm ülkede okula hazırlık çalışmaları hız kazandı. Ülkemizde son dönemde yaşanan enflasyon tüm tüketim harcamalarını artırdığı gibi okul kıyafetlerinde de inanılmaz bir artışa neden oldu. Ne yazık ki bu durum ise eğitime erişimde yaşanan fırsat eşitsizliğini bu düzeyde bile daha da derinleştirdi. Bu yazımızda özellikle Kırşehir’i tercih etmemiz nedenine gelince; Kırşehir’in Orta Anadolu’da yer alan tipik bir Anadolu şehri olması, eğitime verilen önem, demografik ve sosyo-ekonomik yapı ile ülkemiz için iyi bir örneklem olabilmesidir.

Okul Kıyafet Fiyatları 2023

Kırşehir’de okul kıyafetleri ne yazık ki birkaç mağaza tarafından satılmakta ve bu mağazalar da neredeyse bu alanda tekelleşmiş durumda. Satılan ürünlerin kalitesizliği ve fahiş denilebilecek fiyatlar velilerin canından bezdirmiş durumda görünüyor. Ufak bir örnek vermek gerekirse orta kalite bile diyemeyeceğimiz t-shirt 220-250 TL, uzun kollu sweatshirt 300-350 TL, pantalon 250-350TL, kapişonlu polar 400-450TL, polar mont denilebilecek bir ürün ise 600-700TL aralığında yer alıyor. Kabaca hesap etmek gerekirse bu ürünlerin her birinden birer tane alındığında bile 1500-2000TL aralığında bir tutarla karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu tutar Kırşehir’e ait. Diğer illerde ve özellikle metropollerde işletme maliyetlerinin yüksekliği de göz önünde bulundurulduğunda eminiz ki tutar çok daha yükselecektir. Ürünleri alan birkaç velinin ortak görüşü ise “normal şartlarda üzerine para verseler çocuğuma giydirmeyeceğim ürünleri bizlere neredeyse 2-3 katı fiyatlarla satıyorlar” şeklinde. Durum böyle olunca da bizlere düşen bu durumu duyurmak, yöneticilerimizden destek almak ve kamuoyunun beklentisinin karşılanmasını sağlamak.

Okul kıyafetleri konusunda şayet bir önlem alınmazsa birçok çocuğumuz eğitim-öğretime okul kıyafeti, üniforması olmadan başlamak zorunda kalacak. Peki neler yapılabilir;

  • Her okul okul aile birlikleri aracılığıyla bu ürünleri ürettirebilir ve çok daha uygun fiyatlara okul aile birlikleri aracılığıyla satışı gerçekleştirilebilir.
  • İl/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin alacağı kararla ürünler tek tipleştirilebilir ve erişim kolaylaştırılabilir,
  • Satış yapan firmaların sayısının artması konusunda yerel yönetim ve meslek birlikleri devreye girebilir, oluşacak rekabet ortamı fiyatların ucuzlamasına neden olabilir,
  • Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili çözüm üretmek adına arayışa girebilir ve bu duruma ilişkin ortak bir karar açıklanabilir.

Sonuç olarak eğitimde fırsat eşitliğinin ne yazık ki bu kadar sorun olarak yaşandığı günümüz dünyasında bu eşitsizliği daha da derinleştirecek uygulamalarda ve ticari girişimlerden uzak durmak gerekmektedir. Sadece kıyafet ihtiyacını karşılayamadığı için okula çocuğunu göndermek istemeyecek velilerin bile olması işten bile değil. Daha bu harcamalara kırtasiye ve ulaşım masrafları da eklenmedi. Ki bahse konu olan tutarlar devlet okulları için. Bir de işin özel okul tarafı var ki o taraf tamamen içler acısı bir duruma gelmiş halde. Tüm yetkilileri konuyla ilgili çözüm üretmeye ve destek vermeye davet ediyoruz. Aynı zamanda siz değerli okuyucuların kamuoyu oluşturmak adına bu yazıya yorum yapmanızı ve paylaşmanızı da bekliyoruz.

Tüm öğrencilerimize şimdiden sağlıklı ve başarılı bir eğitim öğretim yılı diliyoruz.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.