Memur, Memurlar, Öğretmen, 4/C, 4/B, Sözleşmeli Personel, Sağlık Personeli, Askeri Personel, Emniyet Teşkilatı ile ilgili haberler, kpss yerleştirme ve sonuçları, memur alım ilanları.

Öğretmenlik Meslek Kanununun Detayları Belli Oldu 31 Aralık 2021

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılacağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurmuştu. Son olarak sosyal medya hesabından paylaştığı ileti ile Kanunun yasalaşmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildiğini kamuoyuna duyurdu. Öğretmenlerin uzun yıllardır beklediği Kanunun detayı konusunda kulislerde bilgiler dolaşırken tam olarak hangi maddelerden oluştuğuna ilişkin net bir açıklama yoktu. Bugün detaylar belli oldu. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun en önemli kazanımlarının başında öğretmenlik mesleğinin bir kariyer mesleğine dönüşmüş olması. Kanunun yasalaşmasından sonra gerekli çalışma sürelerini dolduran öğretmenler alacakları eğitim sonrasında yapılacak sınavlarda başarılı olmaları veya yüksek lisans, doktora öğrenimi görmelerine göre uzman öğretmen ve başöğretmen unvanlarına sahip olacaklar.

  • Aday öğretmenlikle ilgili olarak en az bir yıl en fazla iki yıl zamanı belirlendi. Bu süreler sonunda oluşturulacak komisyon tarafından değerlendirilen aday öğretmenler, öğretmenliğe atanacak. Aynı zamanda aday öğretmenlik dönemi içerisinde zorunluluklar dışında görev yeri değişikliğine gidilmeyecek.
  • Aday öğretmenlik dahil 10 yıl süreyi dolduran öğretmenler en az 180 saatlik bir “Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı”na tabi tutulacak. Eğitim programı sonunda gerçekleştirilecek sınavda 70 puan ve üzeri puan alan öğretmenler Uzman Öğretmen olarak atanacak ve uzman öğretmen sertifikası verilecek. Bu öğretmenlere 1 derece verilecek. Aynı zamanda maaşlarında da 1000TL’lik bir iyileştirme yapılacak.
  • En az 10 yıl uzman öğretmen olarak çalışan öğretmenlere 240 saatten az olmamak üzere “Başöğretmenlik Eğitim Programı”na alınacak. Eğitim programı sonunda gerçekleştirilecek sınavda 70 puan ve üzeri puan alan öğretmenler Başöğretmen öğretmen olarak atanacak ve başöğretmen sertifikası verilecek. Bu öğretmenlere 1 derece verilecek. Aynı zamanda maaşlarında da 1000TL’lik bir iyileştirme yapılacak.
  • 1. dereceye yükselen öğretmenlerin ek göstergesinin 3600 olacak. Konuyla ilgili Mahir Ünal’ın yaptığı açıklama ise bu uygulamanın 2023 yılında hayata geçebileceği yönünde.
  • Sözleşmeli öğretmenlere can güvenliği ve sağlık mazeretine bağlı olarak tayin hakkı verilecek.

Tüm bu gelişmeler öğretmenlik mesleği için çok büyük kazanımlar olarak görünüyor. En kısa sürede yasalaşması öğretmenlerimiz açısından çok önemli ve motive edici. Çalışmaya emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

 

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.